Wat is de HeartMath-methode?

De HeartMath-methode is een nieuwe manier om stress te reduceren en in balans te komen. Door deze methode kun je beter functioneren, presteren en met de dagelijkse uitdagingen omgaan.

Het programma biedt eenvoudige en overal toepasbare technieken en vaardigheden om je bewust te worden van je emoties. Het is een manier om je zowel fysiek als mentaal en emotioneel in balans te brengen. De techniek is gebaseerd op twintig jaar wetenschappelijk onderzoek door het HeartMath Instituut. Dit onderzoek is gedaan in samenwerking met neurologen en cardiologen van verschillende universiteiten en heeft geresulteerd in een technologie die de fysiologische factoren van stress meetbaar maakt. Deze fysiologische factoren worden zichtbaar gemaakt met behulp van een interactief computerprogramma, emWave PRO. Aangesloten op de computer zie je direct wat er in je lijf gebeurt. Dat onderscheidt deze methode duidelijk van andere methodes.

Het hart heeft een diepgaand effect op diverse emotionele, fysiologische en mentale functies zoals bijvoorbeeld de bloeddruk, spierspanning, vertering, de helderheid van denken, inzicht, het nemen van beslissingen en de wijze van communiceren.

Het hartritme staat op zijn beurt weer sterk onder de invloed van gevoelens, emoties, gedachten en de ademhaling. Stressvolle emoties zoals frustratie en ongerustheid hebben een negatief effect op het hartritme, terwijl positieve emoties zoals plezier, genegenheid en dankbaarheid het hartritme gunstig beïnvloeden.

Een optimaal hartritme noemen we ‘coherent’. Deze coherentie bevordert de gezondheid, de flexibiliteit en het prestatievermogen en vermindert stress. Het brengt mensen terug in hun natuurlijk evenwicht: mentaal, emotioneel en fysiek.


      

In de illustratie is een weergave te zien van een onregelmatig hartritme (rood) tijdens stress en de weergave van een coherent hartritmepatroon (groen) tijdens een positieve ervaring of emotie. Ook laat de illustratie zien dat het hartritme, en dus de mate van coherentie, door iedereen zelf beïnvloed kan worden.